XS
SM
MD
LG

Hoe werkt hyaluronzuur?

Houdt water vast :

Hyaluronzuur heeft de eigenschap grote hoeveelheden water aan zich te binden - tot 6 liter water per gram!
Hierdoor kan hyaluronzuur een ganse resem aan taken in ons lichaam vervullen:

De “allrounder” voor onze ogen:
Het woord "hyaluron" komt van het Griekse "hyalos " wat "glas" betekent en verwijst naar het glasachtig lichaam van onze ogen waar hyaluronzuur in voorkomt.

Hyaluronzuur voor droge ogen:
Hyaluronzuur kan grote hoeveelheden vocht absorberen en vasthouden en dus als traanvervanger, smeermiddel en transportmiddel voor voedingstoffen fungeert.
Hyaluronzuur blijft langdurig op het oogoppervlak aanwezig en is daarom een zeer doeltreffende bevochtigingsvloeistof bij droge ogen. Het gebruik van hyaluronzuur bij de behandeling van drogen ogen is dan ook een vaste waarde in de oftalmologie .

Hyaluronzuur voor artrose:
Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van onze gewrichtsvloeistof dat als smeermiddel werkt voor onze gewrichten, ook bij een zware belasting.
Hyaluronzuur vermindert de pijnklachten bij artrose in het kniegewricht en alle andere synoviale gewrichten. Het verbetert de mobiliteit en vermindert de behoefte aan pijnstillers.

Geschiedenis van hyaluronzuur:

In 1934 werd de complexe polysaccharide voor het eerst geïsoleerd en benoemd. Sinds het begin van het therapeutische hyaluronzuurtijdperk in de zeventiger jaren als therapie voor renpaarden tot de toelating voor de eerste medische producten in 1995 werd de productie van hyaluronzuur wezenlijk veranderd.

1934 - Palmer en Meyer isoleren een polysaccharide uit het glaslichaam van een rundsoog en noemen het hyaluronzuur

1970 - Rydell et al. behandelen voor het eerst renpaarden met hyaluronzuur.

1974 - Peyron en Balasz publiceren de eerste resultaten van intra-articulaire hyaluronzuurbehandeling voor gonartrose

1984 - Healon/Pharmacia wordt door BGH als visco-elasticum voor de voorkamer van het oog toegelaten.

1985 - Balasz voert het begrip viscosupplementatie in.

Eind jaren ‘80 - Meerdere firma’s produceren hyaluronzuur uit hanenkamextractie. Fermentatief hyaluronzuur wordt een werkstof in cosmetica. Door de fermentatieve productie wordt hyaluronzuur gemakkelijker beschikbaar. Hoogzuiver fermentatief hyaluronzuur wordt in de ontwikkeling van medische middelen ingezet.

Toelating eerste geneeskundig product volgens de nieuwe Europese richtlijnen (MDD) voor oftalmologie en orthopedie.
 

Chemisch-physikalische eigenschappen:

Hyaluronzuur is een lange ketting glucosamineglykan van de moleculen glukurinzuur en N-acetylglucosamine. Hyaluronzuur verenigt de physikalische eigenschappen van elastische vaste stoffen met visceuse vloeistoffen, dus is ze visco-elastisch. Ook een mengeling van hyaluronzuur en water gedraagt zich visco-elastisch. Dat kan belangrijke functies opleveren bijvoorbeeld in synoviale gewrichten. Bij schokkende belasting fungeert het hyaluronzuur, dat als een kluwen klaarligt, als schokdemper. Die kluwenstructuur van de moleculen spreidt zich lineair uit, de viscositeit neemt snel af, keert echter onmiddellijk terug, wanneer de inwerkende smeerkracht afneemt. Bij langzame druk neemt ook de viscositeit langzaam af. De moleculen geven gebonden water af en nemen het weer op als de druk afneemt. Zo smeren ze de gewrichtsvlakken die tegen elkaar wrijven.

SCHLIESSEN Hyaluronsäure Schließen

Sehr geehrte Damen und Herren,
aufgrund einer technischen Störung bei Versatel sind wir zur Zeit
per Email, EDI und Fax nicht zu erreichen. Telefonisch ist
die 089-4614830 zu erreichen, aber evtl. überlastet.

Wir entschuldigen die Unannehmlichkeiten.